čtvrtek 14. června 2012

RC review - Noční škola



 Název - Noční škola, knihy čaromějek
 Autor - Svetlana Chmakova
 Díl - 1. 
 Počet stran - 194
 Rok vydání ve světě - 2009
 Rok vydání v ČR - 2011
 Překlad - Jan Horgoš 
 Nakladatelství - Zoner Press





 

Anotace -
Co myslíte, že by se stalo, kdybyste do své "nudné a otravné" školy zavítali v noci? Zbrusu nová OEL šódžó manga, která vám ukáže, jak zajímavá a dobrodružná může škola být.
Jistě, naše školy se na noc zavírají, ale co když je to proto, že ve třídách probíhá výuka úplně jiného typu studentů? Studentů, kteří se kromě matematiky a dějepisu učí i čarovat, měnit podobu nebo pít krev. I vlkodlaci, upíři a čaromějky přece potřebují maturitu. A právě od toho jsou tu Noční školy. Místa, která jsou smrtelníkům zapovězena, aby nepřišli k úhoně. Takový upír si totiž pojem „holka k sežrání“ často vyloží po svém.Alex je sice čistokrevná čaromějka, ale na chození do podobné školy se zrovna necítí. Roky se učila pěkně doma a z představy třídy plné studentů jí běhá mráz po zádech. Přesto se zdá, že nebude mít na vybranou. Vlákna osudu ji čím dál silněji táhnou k jedné ze škol. Dochází ke sbíhání mocných sil a Alex nejspíš stojí v jejich středu. Podaří se jí přežít?

 
Proč jsem si chtěla knihu přečíst? 
Velice mě zaujala obálka, kde je bělovlasá dívka s černobílým stvořením v pozadí. Hned poté slovo čaromějka. Nejdříve jsem si myslela, že by to mohla být chyba tisku, ale tuto teorii jsem ihned zavrhla. Ale až samotná anotace mě přesvědčila, abych po knize sáhla a přečetla ji. Přiznejte, že tato anotace je velmi povedená a naláká čtenáře k přečtení. 

Autorka
Svetlana Chmakova se narodila roku 1979 v Rusku. Je nejvíce známá pro Dramacon. Její další práce zahrnuje dvoustránkové Dobrodružství CG pro CosmoGIRL! časopis. Ačkoli se narodila v Rusku, emigrovala do Kanady, kde vystudovala roku 2002 Sheridan College, program Animace. Poté začala vydávat svá manga na internetu, kde její práci našel právě CosmoGirl! časopis.
Příběh aneb o čem to vlastně je?  
Mladá Alex je čaromějkou, která se učí kouzla doma. Nemá na školu ani pomyšlení. Žije se svojí starší sestrou Sarah, která pracuje jako noční dozorčí ve škole. A ne v ledajaké škole. Tato škola je škola jak pro normální lidské smrtelníky přes den, tak pro nesmrtelné v noci. 

Alex se doma učí se svojí Astrálkou, což je malé černobílé stvoření, které na čaroměje dohlíží a pomáhá jim. Jenže při jedné z tajných  výprav za poznáním narazí na skupinku lovců... a z toho střetu si nic nepamatuje. Lovci jsou zákonem magického světa. Dohlíží na špatnosti a na nesmrtelné bytosti, které by mohli ubližovat lidem. 
K tomu všemu jasnovidka od Lovců právě viděla vizi, ve které se možná Alex nachází, jenže to nevypadá vůbec dobře ... možná je Alex důležitější, než si myslela... a právě možná jí hrozí velké nebezpečí!
Postavy
Díky dalším dějovým liniím jsem Alex nedokázala pořádně poznat. Ale z těch malých útržků to byla zábavná postava, která se snaží žít si svůj čaromějnický život se svojí Astrálkou. Sarah je taková nedospělá sestra, ale schopná noční dozorčí, která je až velmi důvěřivá ... a to se někdy nevyplácí. Tyto dvě postavy se v knize vyskytují nejvíce, ale možná stojí za zmínku i Noční ředitelka, neodolatelný Noční dozorčí Roi a paní Hatcherová, nebezpečný Učitel lovců Daemon a jeho mladí učni, kteří se hrnou do všeho nebezpečného po hlavě... a podle toho to také dopadá. Také se ve svazku objeví nějací noční i denní studenti. A nesmím zapomenout na zlé trhače, nesmrtelné bytosti, které vraždí všechny bez vyjímky z pouhého požitku.

Co si o knize myslím!
Nightschool: The Weirn Books, Vol. 2Jak už jsem jednou řekla, tato manga má ohromné  plus, co se týče anotace a obálky. Rozhodně zaujme. Líbí se mi jak Chmakova kreslí své postavy a jak se snaží vždy vykreslit správné výrazy. A že ty se jí dařily. Někdy mi ale přišlo, že umístění bublin s rozhovory je sem tam špatně umístěné a čtenář se pak špatně orientuje. Díky více dějovým liniím svazek končí úplně otevřený a to jsou pro čtenáře ohromná muka! Zvlášť když nakladatelství neví, zda bude ve vydávání této série pokračovat. Byla by to totiž opravdu velká škoda, protože autorka nám zde představila svět, který stojí za to poznat a prožít prozatimní dobrodružství Alex a její Astrálky. Pokud však čekáte milostnou zápletku a lásku na prvním místě, tak zde raději nehledejte. Toto je příběh o kouzlech, prorodství a odvaze. Pro mě to bylo milé počtení, proto mě velice mrzí, že není k dostání pokračování.



Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Zoner Press za recenzní výtisk. 

Noční školu si můžete objednat z oficiálních stránek nakladatelství Zoner Press.



Žádné komentáře:

Okomentovat